Haberler

2018 SEZONUNUN KENDİ ADIMA ÖZELEŞTİRİSİ,ARTILARI,ZOR YANLARI

46514220_10161131090395125_6065227604229619712_n

2018 yılının, 2017 yılının ardından daha zor geçeceği ortadaydı. Sonuçta 2017 yılında tüm şampiyonlukları aldıktan sonra bu sorumluluğu taşımak kolay olmayacaktı. Karşımızda deneyimli kişilerden oluşan kadrosuyla tecrübeli bir Fabrika Takımı ve her yarış en az 2 adet R5 ve 15 R2 araçla ile yarışan ekipleri vardı. Bizde bu bilinçle 2017 yılındaki değerli sponsorlarımız Skoda Türkiye, Punto Restaurant, İbis Otelleri, İntercity Park, Fener Nakliyat ve OtoStil Dergi ‘yi koruyarak ve işini yürekten yapan 5 kişilik idari ve 8 kişilik mekanik kadromuzla güzel bir şekilde Sezona başlamak istiyorduk. Sonuçta sezon 7 Ralliden oluşuyordu ve uzun bir maratondu, o yüzden de her adımı düzgün atmamız gerekiyordu.

Bilindiği üzere ralli, sadece Pilot, sadece Co-pilot, sadece Otomobil, sadece Lastik, sadece hızlı gitmekten oluşmuyor. Her şeyi Optimum da tutarak, çelik gibi sinirleriniz olacak ve sezonun son etabına kadar konsantrasyonunuzu en üstte tutmanız gerekiyor. Ralliyi ralli yapan şey birçok disiplin ve faktörü bir araya getirip gerçek bir takım olmayı gerektiriyor.

Sezonun ilk yarış öncesi Eskişehir’de iyi bir test gerçekleştirdik. Erkan Güral/Burak Koçoğlu ekibiyle beraber, rakip takımın 16 otomobiline ve diğer 48 Otomobile karşı start aldık, 1.günü lider tamamladık, moraller yerindeydi. 2.gün yanlış lastik seçimi yaptık ve yağmurda kuru lastikleriyle gitmek durumunda kaldık ve ön camı Co-pilotum Vedat’ın eliyle silmesiyle yarışı 2.olarak tamamladık.

2.yarış Kıbrıs Rallisiydi. Bizim ilk defa yarışacağımız bir yarıştı. Yarışın ilk etabı müthiş bir seyirci etabıydı ve biz en iyi zamanı yaparak moralli başladık, fakat 2.gün günün ilk etabının ilk km’sinde lastik patlatarak çok değerli zamanlar kaybettik ve yarışı 3.sırada tamamladık.

3. yarışta benim en sevdiğim Rallilerden olan Ege Rallisine geldik. Yarışa iyi hazırlandık. Muhteşem bir seyirci kalabalığının önünden start alarak başladık ve ilk günü lider olarak tamamladık. 2.gün maalesef ilk sırada start aldığımız Beyler etabının ilk virajında soğuk lastiklerle spin attık ve 20 saniye kaybetmemize sebep oldu. Daha sonra her etap farkı kapatmamıza rağmen 6,7 sn ile yarışı 2.tamamladık.

Daha sonra geldik 4. Ralliye ve bu yarışta ilk loop Skoda’nın yeni geliştirdiği kısa oranlı şanzımanı denemeye karar verdik ve maalesef gördük ki yanlış karar vermişiz ve çok değerli 15 saniye kaybettik ilk loop’ta. Daha sonra her ne kadar tüm etaplarda En iyi zamanları yapsak ta 7 saniye ile yarışı 2. Sırada tamamladık.
Biz bu şanssızlıkların (ki bazıları kendi hatalarım) bir yerden döneceğine inanıyorduk.

Ve WRC Marmaris’e çok iyi hazırlanmamız gerektiğinin bilincindeydim. Çok güzel bir test aşaması geçirdikten sonra yarışa iyi bir şekilde başlayıp, tempoyu rakiplere göre ayarlamanın doğru olacağını düşünüyorduk. Çok kırıcı, bir o kadarda akıl-hız ve dayanıklılık yarışı olduğunu biliyorduk. Ve 4 günlük yarışın sonunda takım olarak 1-2 olarak ve sadece 4 ekibin tamamlayabildiği yarışı 10 dk gibi bir fark ile kazanarak çok büyük bir başarı elde ettik. Hem genel klasmanda 13. Ve hem de WRC 2 Klasmanında 6.olarak Dünya Şampiyonası Klasmanında 8 puan alarak Türkiye adına çocuklarımıza anlatacak güzel bir hikayemiz oldu. Şampiyonada rakiplerimizin kaza ve mekanik sorunlarla yarış dışı kalması sonucu öne geçmiştik ve bunu sezon sonuna kadar korumak istiyorduk.

Sezonun 6.yarışı olan İstanbul Rallisi’nde amacımız yarışı kazanmaktı. Fakat yarışın içerisinde maalesef 2 defa lastik patlatıp değiştirmek zorunda kalınca 4 dakika süre kaybettik ve yarışı 4. Sırada tamamladık.

Ve geldik sezonun son yarışı olan Kocaeli Rallisine… Dananın kuyruğu burada kopacaktı. Sonuçta aynı zamanda rakibimizin Ana Sponsor olduğu ve çok kuvvetli olduğu bir parkurdu. Yarış öncesi çamur üstünde çok güzel bir test günü geçirdik ve Petlas lastiklerini deneme şansımız oldu. Lastiklerin yol tutuşu ve dayanıklılığından çok memnun kaldık. Bu moralle yarışa hızlı başladık ve ilk etapta 1 dakikadan fazla bir fark olması ile açıkçası beklemediğimiz bir fark oluştu. İşin doğrusunu sonradan öğrendik son 5 km’de direksiyon problemi yaşamıştı rakibimiz ama bize moral olan şey 9.km’de arıza yokken etabın ortasında ara zaman gösterildiğinde 7 saniye önündeydik rakibimizin.

Sonuçta bu bize diğer etaplar için moral vermişti ve ilk günü şampiyonluktaki rakibimizin 5 dakika’dan fazla önünde bitirmiştik. 2.gün yapmamız gereken risk almadan yarışı bitirmekti. Skoda’mız bize 17 yarıştır sorun çıkarmadığı gibi burada da en ufak bir sorun yaşatmadan birde power stage i kazandırarak yarışı kazanmamızı ve 2018 Türkiye Ralli Şampiyonu olmayı bir kere daha nasip etti.

Evet takımda herkes gerçekten 2 kişilik çalıştı, istedi, hiç bırakmadı, hep bana destek oldular, Co-pilotum bazı yerlerde olmayacak şeyleri oldurdu, her aşamada mekaniklerimiz kusursuz bir araç verdi bize ve hep güvendim SKODAMIZA, TAKIMIMIZA.. Sonuçta Ralli takım oyunu ve biz gerçekten çok yürekten, samimi bir takıma sahibiz. Bu yüzden çok şanslıyım ve hepsine sizin huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca Takımımızda bizle yüreğiyle olan ve WRC gibi bir yarışı genel klasman 3. sü olarak tamamlayan Erkan Güral Abimize teşekkür ediyorum. Sene başında İtalya da sezon hazırlığı olarak girdiğimiz Rallide bana podyumda kazanmamıza yardımcı olan ve Co-pilot koltuğunda oturan Burak Koçoğlu’na, Tırmanma yarışında takımımız adına yarışıp bize çok değerli puanlar kazandıran İsmet Toktaş ve Hakan Ertarman’a ve son olarakta pist yarışan adımıza yarışıp Takımımıza 10 puan kazandıran Hakan Mete Kutay’a teşekkür ediyorum. Bu sene 7 rallinin 5’ ini 2 adet R5’le yarışan rakip takım kazandılar. Bizde 2 adet Ralliyi kazandık. Sezon boyunca geçilen 72 Özel etabın 40 tanesini, yapılan 7 Power Stage etabının 6’sını kazandık. (Bir Power stage de Emrah Ali Başo kazandı, buradan kutluyorum yağmurda büyük başarıydı).

Tüm yarışları en ufak sorun olmadan bitirdik. 974 km özel etap geçtik, 1980 km normal etap geçtik, 170 km test yaptık, 98 adet yarış lastiği harcadık,1650 Litre özel yarış benzini harcadık. Toplamda 78 ekmek, 48 kg et-tavuk harcadık. 140 poşet makarna yapıldı. 32 gece konakladık otellerde. İdari ekibimiz 2900 km yol yaptı peşimizde.

Yukarıdaki rakamlar ilginç ama gerçek.. Maddi manevi emek özveri samimiyet dolu..

Buradan tüm BC Vision Motorsport Aileme, tüm Tosfed yetkililerine, tüm hakemi gözcü, gözetmenlere, komiserlere, direktörlere, sponsorlarımıza, bizi destekleyen gönülden herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Kalbini istemeden kırdıklarımız var ise lütfen kusura bakmasınlar. Ayrıca tüm rakiplerimize de bu seneki mücadeleden dolayı hem teşekkür ederim, hem de tebrik ederim.

Rakibiniz ne kadar kaliteliyse sizin şampiyonluğunuz ve başarınızda o kadar kaliteli, özel oluyor. Bu sene Allah tekrar bize nasip etti Şampiyonluğu. 2019 da ne olur belli olmaz ama bu sene için yanlışımız olduysa kusura bakmayın.

Tüm destek ve rekabetiniz için teşekkürler.

Kalın sağlıcakla…
Burak Çukurova



Bee Danışmanlık

© Copyright 2003 - 2011 Burak Çukurova